A légzésről (túllégzés, "hasi" légzés, stb)

A szerda délelőtti jóga foglalkozás után beszélgettünk a légzésről és kiderült, hogy tele vagyunk félreértésekkel a légzéssel kapcsolatban.

forrás: pixabay.com
Néhány tévhit:

- ha mélyebben és lassabban lélegzek több oxigén jut a szervezetembe mint felületes légzésnél. NEM IGAZ! És nem is kell feltétlen több oxigén, mivel ha felborul a szervezet sav-bázis egyensúlya (túllégzésnél gyakori, mivel csökken a széndioxid szint a vérünkben) akkor rosszul, leszünk (sápadtság, verejtékezés, szapora pulzus, végtag zsibbadás, izgatott állapot, nehezített beszéd, verejtékezés) forrás: http://patikapedia.hu/hiperventillacio


- Az a jó ha a hasamba lélegzek! NEM IGAZ! A tüdőnk a bordakosárban van, így csak oda tudunk lélegezni, de persze nem mindegy, hogy hogyan tesszük ezt. A rekeszizom a legfontosabb légzőizom. Mikor belélegzünk a a rekesz kupolái lelapulnak a hasüreg felé, ez okozza a hasfal mozgását. De a rekeszizom belégzéskor az alsó bordákat felfelé húzza, így a mellkas alsó része oldalra és felfelé tágul (vödörfül mozgás, ahogy B.K.S. Iyengar Pránajáma új megvilágításban című könyvben is leírják).

- Lélegezni mindenki tud, nem kell tanulni! Rész igazság, ugyanis az emberek jelentős része nem jól lélegzik (általános orvosi gyakorlatban az összes beteg 6-11 százaléka ezen az egészségtelen módon lélegzik. forrás: http://patikapedia.hu/hiperventillacio és még egy adat: a teljes népesség 15-30%-a szenved valamilyen légúti betegségben forrás: dr.Lengyel László légzőtorna légzés szabályozás című könyv)

Megjegyzések