Tudnivalók az első jógaóra előtt/után! :)


Mi a hatha-jóga?
A mai kor legnépszerűbb jóga irányzata, amelynek testgyakorlatairól nagyon sokan hallottak már. Sokan a hatha jógát azonosítják jógaként. Jellemzői a statikus pózok lassú átmenettel, légzőgyakorlatokkal és meditációval, relaxációval együtt. A hatha jóga gyakorlatai megerősítik, rugalmassá, egészségessé teszik a testet és az elmét, megacélozzák az akaraterőt, kiélesítik a figyelmet, lazítanak testileg-lelkileg, megtanítják az optimális energia-befektetés módját - a relaxált cselekvést.

Milyen jógaórák vannak?
A Namaste jógastúdióban hajlékonyságfejlesztő hatha jóga (90perc) fogalkozáson, gerincátmozgató jóga (90perc) foglalkozáson és középhaladó hatha jóga (90perc) foglalkozásokon tudtok részt venni. Órarend: www.gaborjoga.hu.
1-2 havonta vannak hosszú (2-2,5órás) tematikus jógafoglalkozások. Ezek a foglalkozások egy adott terület ölelnek fel (pl: légzőgyakorlatok, derékfájásra gyakorlatok, női jóga, évszakok jógája).

Mennyit kellene jógáznom, hogy fejlődjek?
Mint mindenre, így a jóga gyakorlására is igaz, hogy minél többet és minél rendszeresebben gyakorolsz, annál hamarabb érsz célt. Ha mondjuk egy nyelvet szeretnél megtanulni belátható időn belül, akkor a heti egy alkalom egyértelműen kevés lenne. Hasonló a helyzet a jógával is. A heti egy alkalom a fejlődésre kevés, talán arra jó, hogy egy kicsit átmozgasd magad és lazíts a végén. Ha viszont szeretnél fejlődni a jógában és ennek hozományaként egy teljesebb életet élni, akkor érdemes naponta legalább 10-15percet gyakorolni otthon és heti 1-2x jóga órára járni. Amit a jóga foglalkozáson tanulsz azt otthon nyugodt körülmények között tudod jól begyakorolni. Az otthoni gyakorlásra a legmegfelelőbb idő korán reggel, vagy az esti időszak.  A leghatékonyabb testtartás-javulást és fejlődést heti 2 jógaórával tudod elérni, + ha gyakorolsz otthon is legalább heti 3x 10-15 percet!

Hogyan gyakoroljam a hatha jógát?
Fontos a jógához való hozzáállás, attitűd! A jóga nem versenysport, tehát nem az a cél, hogy a társaidat túlszárnyald. A cél önmagunk megismerése, egészségesebb – erősebb test, helyes légzés, nyugodt idegrendszer és az ezekből adódó teljesebb élet. Emiatt a jóga ászanákra ne úgy tekints, mint tornagyakorlatokra, ne erőltesd a testedet, intenzíven de a fájdalmat elkerülve érdemes gyakorolni. A testtartásokban figyeld meg magadat, a testedet, izmokat, ízületeket, az egyensúlyodat, a légzésedet. Majd tudatosítsd azokat a területeket, amelyeket el lehet még lazítani, hogy csak annyi aktivitás legyen a testben, amennyi okvetlenül szükséges. Ez az elv, a relaxált cselekvés alapja. Ha ilyen hozzáállással gyakorlod az ászanákat, a fejlődés sem marad el!
Ne kerülj ilyen helyzetbe! :)

Mi a neve a gyakorlatoknak, amiket gyakoroltunk az órán?
Összefoglaló nevük: ászana
Ez a szó testtartást jelent, de jelenthet tökéletes tartást is. Az ősi történet szerint Síva, a jóga ura 84.000 testhelyzetet vett fel, hogy megtalálja azokat, amelyek az ember számára megfelelő és biztonságos lehet. Nyolcvannégy ilyet talált (jelenleg kb.: 150-200 ászanával foglalkozunk, mert vannak a fordított, kiterjesztett, fekvő, stb változatok).
Az ászanáknak könnyedeknek és erőlködéstől menteseknek kell lenniük. Ennek még a viszonylag nehezebb gyakorlatokra is igaznak kell lennie. Az ilyen gyakorlatokban a könnyedséget azzal érhetjük el, hogy betartjuk a nem ártás (Ahimszá) elvét és nem akarjuk rögtön, „minden áron” tökéletesen végrehajtani a gyakorlatot. Az ászana tanulása éppen abban a gyakorlásban tökéletesíti a jógázót, hogy azt lépésről-lépésre egyre tökéletesebben tudja végrehajtani. A megelégedettség (Szamtósa) gyakorlása is benne van ilyenkor, hiszen megelégszünk a testünk pillanatnyi teljesítményével, hiszen tudjuk, hogy a gyakorlással a képességeink egyre fokozódni, fejlődni fognak és hamarosan a rendszeres, pontos, szelíd de kitartó gyakorlással el tudjuk érni azt, amit szeretnénk.
Az ászanák másik céljaként az érzékelés finomítását tehetjük. Jóga foglalkozáson sokszor hangzik el, hogy figyeld a tested, figyeld a testérzeteket, áramlásokat. A test változásainak egyszerű figyelése is elegendő ugyanis ahhoz, hogy az érzékek magasabb szintű finomságra jussanak és olyan dolgokat is észre vegyünk magunkban, amit korábban nem voltunk képesek, pedig a folyamatok korábban is hasonlóképpen lezajlottak a bensőnkben. Ide vezet az ászana gyakorlása. Mintegy „mellékhatás” képen tökéletesedik az egészségünk is, rugalmasabbá válnak az izmok.

Minden hatha jóga órán ugyanazokat a gyakorlatokat (ászanákat) gyakoroljuk?
NEM! Nincs két egyformán felépített foglalkozás. Az órák kerete hasonló (elcsendesedés, ráhangolódás, légzésfigyelés, bemelegítés és a végén savászana, relaxáció), de mindig más és más ászanákat gyakorlunk. Természetesen egy ászanát több alkalommal is gyakorlunk (főleg az álló ászanákat, melyek erőt, kitartást adnak). Először megtanuljuk az ászanákat, hogy utána el tudjunk benne lazítani, el tudjunk benne merülni megtapasztalva az egyes ászanák (testtartások) hatásait. Nagyon fontos, hogy az ászanákat megfelelő sorrendben rakjuk össze, így egy-egy ászana hatását tudjuk fokozni, a tudatosan összeállított gyakorlatsorral. Ha megfelelő válogatás nélkül, csak „találomra” rakjuk össze a gyakorlatokat, könnyen sérülést szerezhetünk.

Bármikor lehet jógát gyakorolni?
NEM! Ha bármilyen sérülésed van, ami akadályoz a mozgásban akkor szólj az oktatónak. Vannak olyan sérülések, betegségek amikor csak orvosi engedéllyel lehet jógázni, de ezek azért ritka esetek. Ha magas vérnyomásod (vagy ingadozó vérnyomásod) van, esetleg glaukómád van (zöldhályog) mindenképpen szólj az oktatónak, és a fordított testhelyzeteknél ügyelj a végrehajtásra vagy kapsz másik helyettesítő gyakorlatot. Nőknél menzesz alatt kerülni kell a nagyon megterhelő ászanákat és a fordított testhelyzeteket. Viszont pre menstruációs fájdalmakra, görcsökre vannak nagyon jó lazító, nyugtató ászanák, gyakorlatsorok.

Ha jógázni szeretnék buddhistának kell lennem?
NEM! A jóga nem vallás. A jóga egy indiai filozófiai irányzat a 6 fő indiai filozófiai irányzat egyike. Bármilyen vallású ember gyakorolhatja.

Könyvből, DVD-ből is meg lehet tanulni jógázni?
Vannak nagyszerű jóga könyvek és DVD lemezek, melyek ismereteik a jógát, de sajnos a könyv vagy a DVD sem tud figyelmeztetni, ha nem csinálod helyesen a gyakorlatokat. A jóga egy gyakorlati tudomány és a sérülések elkerülése érdekében szükséges egy oktató, egy „külső szem” aki Rád figyel miközben gyakorolsz, kiigazít és segít a gyakorlatok végzésében, ellát tanácsokkal.

Nehéznek érzed néha egy-egy ászana (testtartás) kivitelezését? Hogyan tudnál továbblépni?
A válasz egyszerű: légy figyelmes magadhoz és kíméletes. Figyelmedet irányítsd a feszülő területre, testrészre. Addig végezd csak a gyakorlatot, amíg érzed a jó nyújtózást, kellemes feszülést, de fájdalmat nem tapasztalsz. Ha elkalandozik a figyelmed, engedd meg neki, de azonnal irányítsd vissza az adott feladatra. Majd fordítsd figyelmedet a légzésedre. Figyeld a légzésed természetes ritmusát. Legyen a légzésed egyenletes és sima. Majd figyelmedet fordítsd újra az adott testrészre. Figyeld meg, körvonalazd a feszülő területet és a kilégzésekkel, együtt próbáld elengedni a feszültséget. Finom igazítás a testtartáson. Majd tovább keressük mozgásunk határait és a légzésre figyelve, lazítjuk a feszülő izmokat. Ha pontosan hajtjuk végre, az ilyen gyakorlás nem csak hatékony fizikai gyakorlat, hanem bevezető tréning a tudati gyakorlatokhoz (koncentráció, meditáció).

Forrás: Jóga és Pszichoterápia (Szvámi Ráma, Rudolph Ballentine Szvámi Adzsaja)



Ha a fentiekkel kapcsolatban szeretnél kérdezni, vagy üzenni valamit, írj.
Nagy Gábor  06/20/9175-865

Megjegyzések