Törzscsavarások helye a női jóga gyakorlásában (Idegen tolakkal)

Ebben a blogbejegyzésben Bobby Clennell, Nők jógakönyve című művéből idézek. 
Ahogy a fordított gyakorlatokat, úgy a törzscsavarásokat is sokszor "mumusként" emlegetik a női jóga foglalkozásokon. Ez a hozzáállás nagyon limitált és felszínes tudást takar. 
Ahhoz, hogy egy gyakorlatot elvégezzünk, nem árt, ha van egy kis anatómiai ismeretünk.
Például, jó ha tudjuk, hogy a gerincünk melyik szakasza, hogyan mozog. 
Jelen esetben, jó ha tudjuk, hogy a gerinc hossztengelye körül legjelentősebb csavarás a nyaki szakaszon valósul meg, a háti szakasz is mozgékony, legkevésbé az ágyéki szakasz csavarodik.Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor az ászanákat helyesen tudjuk elvégezni, egészség fejlesztő hatást érve el.
De hogy pontos számokat is írjunk:
"Csavar-mozgás vagy torzió
A torziós mozgás a vízszintes síkban játszódik le. A mozgás itt is a nyaki szakaszon a legjelentősebb: mintegy 50 fok. A háti szakaszon 35 fok, az ágyékin pedig szinte csak jelképes 5 fokos torzió jön létre."
Forrás: http://jogagrubedli.hu/tudastar/gerinc-alapmozgasai
Itt pedig egy kicsit részletesebb magyarázattal szolgálnak:
"Torsio (rotatio). A nyaki szakaszon a legjelentősebb a vízszintes ízületi síknak megfelelően. A háti szakaszon is jelentős, mivel a frontális ízfelszínek egy köríven helyezkednek el, melynek a központja a csigolyatesten van. Az ágyéki szakaszon alig lehetséges az ízfelszínek saggitalis állása miatt. Az utolsó ágyékcsigolya és a keresztcsont közötti frontalis ízületi felszín kisfokú torziót ( fordulást) megenged. " Forrás: https://gerinces.hu/a_gerincrol/a-gerinc-anatomiaja/
Forrás: Bobby Clennell Nők jógakönyve
Ha megvagyunk az anatómiával, akkor nézzük is, hogy Bobby Celnnell mire ajánlja a törzscsavarásokat,  női jóga gyakorlásakor:"Az ülő tartások...csavarásokkal kombinálva enyhítik az alhasi puffadást és egy sor egyéb menstruációs tünetet, többek között a hányingert és a derékfájást."
Forrás: Bobby Clennell Nők jógakönyve
Forrás: Bobby Clennell Nők jógakönyve
"A csavarások szintén igen fontosak a nők számára, mert felélénkítik és erősítik a belső szaporítószerveket. Geeta Iyengar a Jóga: a nők drágaköve című könyvében  a csavarások gyakorlását javasolja a menstruációs  problémákra, a belső elválasztású mirigyek hibás működésének korrigálására és az elhízás ellen is. A csavarások a máj működését is fokozzák." Forrás: Bobby Clennell Nők jógakönyve 
Forrás: Bobby Clennell Nők jógakönyve
"A gerinc csavarása...a pangó vér és nyirokfolyadék kipréselődik a hasból (és a májból), ha pedig elengedjük az ászanát, az izomzat is elenged és friss vér zúdul be erre a területe, ami átmossa és táplálja azt. A csavarások javítják az emésztést is.
Forrás: Bobby Clennell Nők jógakönyve
Forrás: Bobby Clennell Nők jógakönyve



Megjegyzések