Tévutak az önismeretben 2. A tömeges, fizetett spirituális élmény

Figyelem! A következő gondolatok a nyugalom megzavarására alkalmasak!

forrás: pixabay.com
Hasonlóan a "Fel vagyok rá készülve? Van tapasztalatom hozzá?!" blogbejegyzéshez, itt is egy hirdetés ami elindította a gondolataimat, majd az ujjaimat a billentyűkön... :) 

"Tummo II. - A benső hő gyönyörének tibeti gyakorlata folytatódik" címmel lesz esemény Bp.-en."Mivel célunk, hogy minden érdeklődő lehetőséget kapjon a gyakorlat végzésére, ezért az első tanításon való részvétel nem feltétele a mostaninak: az első tanítás hanganyagát Rinpocse engedélyével, külön felajánlás megtételét követően megosztjuk az érintettekkel (ez azonban feltétele a részvételnek azoknál, akik az előző tanításon nem voltak jelen)."
Itt megint gondolkodóba esek, tehát a 2. alkalomra akkor is jelentkezhetsz, ha nem vettél részt a tanfolyam első foglalkozásán, de ha fizetsz (10.000,-) akkor megkapod az első rész hanganyagát és már jöhetsz is a második részre. :)))))
Bár nekem nincs sok ismeretem a tummo légzésről, gyakorlatom pedig még annyi sincs :), azt gondolom, hogy itt megint a fogyasztói világ csapdájában vagyunk: "Így itt egy fő szempont van: minden eladó, mindenkinek aki meg tudja venni, ki tudja fizetni az árát! Akár megvan hozzá a tapasztalatom, akár nem, ha megvan rá a pénzem, akkor megvehetem, elvégezhetem a tanfolyamot. Tehát, ha van érdeklődésem, pénzem, akkor megvan az érettségem is hozzá..."
Vagy elég lenne a hanganyag meghallgatása, igazi megélt tapasztalatok nélkül?
No de mi is ez a Tummo?
"A szó a misztikus terminológiába tartozik, és belső hőt jelent. [1]
A tummo vagy hő-jóga Nárópa középkori buddhista misztikus hat tanításának egyike,[2] amelyet Nárópa Hat Jógája néven is ismernek.
A tibeti gyakorlatok titkos tudományának beavatottjai különböző tumókat ismernek: exoterikus tumót, amely spontán támad fel, és a misztikust fokozatosan „beburkolja az istenek meleg, puha köpenyébe”; ezoterikus tumót, amely kényelmes melegben tartja a remetéket a havas hegytetőkön; misztikus tumót, amelynek a „meleg” fogalmával csak nagyon távoli kapcsolata van, mert ez valójában a „mennyei üdvözülés” földi élménye. A titkos tanítás szerint tumo az a finom tűz is, amely melegíti a teremtő fluidumot, és beleviszi az energiát, míg végül a csa-k kicsiny csatornáin elárasztja az egész testet.[1] A belső hőnek a forrása tibeti nyelven az rlung (རླུང(wd), amelyet Indiában prána néven ismernek."
Forrás: wikipédia
De ne higgyünk a Wikinek, itt egy másik:
"A Tummo egyik változata ma Magyarországon is közkincsnek tekinthető, hiszen pránanadí néven számos helyen oktatják, kiemelve a gyakorlatot a tibeti meditációs gyakorlatok szövevényes rendszeréből. Ez lehet jó, de egyben veszélyes is, ha azt gondoljuk bárki aki hozzáfog ezekhez a gyakorlatokhoz, rövid időn belül valódi eredményeket ér el. A tibeti buddhizmusban több mint 10 éves meditációs alapgyakorlatok után nyernek beavatást ennek a gyakorlatába, hiszen ennek a belső hőnek a felébresztése korántsem veszélytelen. A gyakorlat hatására nem pusztán a test metabolizmusa változik meg, hanem a gyakorlatot végző tudatállapota is. A tibeti hagyományban a gyakorlat átadása és végzése kapcsán hihetetlenül fontos a tiszta szándék; a helyes motiváció, amiért valaki ezt a gyakorlatot végezni kívánja. Ez nem vásári mutatványosok bazári portékája, hanem komoly fejlesztő eszköz, ami a gyakorlót belső világának felfedezésének útján segíti."
Forrás: http://www.tarrdaniel.com/documents/Ezoteria/tummo.html

Tehát a tibeti buddhizmusban több mint 10 éves meditációs alapgyakorlatok után nyernek beavatást..., nálunk elég ha befizeted az első foglalkozás hanganyagával együtt 28.000,-forintot.
No ez tényleg a fogyasztói társadalom! :)
Ilyenkor (tovább futtatva a gondolataim), eszembe jut dr. Daubner Béla azon kijelentése, hogy "személyiségfejlődés nélkül nincs spirituális fejlődés"! Egy fejlettebb személyiség pedig talán nem gondolja, hogy több mint 10év gyakorlatát megveheti 28.000,-forintért...:)
forrás: pixabay.com
A Dalai Láma év Victor Chan által írt "A megbocsátás bölcsesség" című könyvben is írnak a belső hő (tumo) gyakorlatáról:
"Tendzin magasan Dharamszala felett, egy barlangban meditált, amikor meglátta az erős fényt,....miután a meditációs gyakorlatát tovább folytatta, körülbelül egy év múlva felfedezte, hogy a meditációja újabb álomásra ért: a szellemi hő még erőteljesebbé, a kifejlesztése pedig még könnyebbé vált" Eddig az idézet, tehát barlangban meditált és egy év kellett a továbblépéshez, ühüm, "nekem nincs ennyi időm, se barlangom, megveszem 28.000,-forintért!" ;)
Nem mindig (sőt) a legrövidebb és leggyorsabb út a megfelelő, a  spirituális fejlődés felé! Szerintem! ;)




Megjegyzések