Jóga a SOTE-n!



forrás: http://berkshireyogadancefitness.com/wp-content/uploads/2015/08/
Amíg dr. Vígh Béla bácsi élt (1932. szeptember 6. - 2016. július 30.) jógát is tanított a SOTE-n , a jóga funkcionális alapismeretei címmel.
Meglepő lehet sokaknak, de teljesen "legális", kötelezően választható tantárgy (Neptun kód: AOHUMJFA_1M, kreditpont: 3) a jóga a SOTE-n. Béla bácsi halála után is maradt a tantárgy: "Megújult formában indul el a jövő félévtől A jóga funkcionális morfológiai alapismeretei című kötelezően választható féléves tárgy az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben. Az idén júliusban elhunyt Dr. Vígh Béla professor emeritus által alapított elméleti kurzust az Általános Orvostudományi Kar hallgatói vehetik fel, akik olyan technikákat is elsajátíthatnak, melyek jók a stressz kezelésére, a kiégés megelőzésére. A tematika kialakításánál a cél az volt, hogy bemutassuk azokat a pontokat, ahol a jóga- és az orvostudomány összekapcsolódhat." (forrás: http://semmelweis.hu/hirek/2017/01/09/uj-formaban-folytatodik-a-joga-funkcionalis-morfologiai-alapismeretei-kurzus/)
forrás: http://semmelweis.hu/anatomia/files/2016/08/vigh-b.jpg

Béla bácsi a magyar jógaélet kiemelkedő alakja volt! Több könyvet írt a jógáról:
Jóga és a tudomány ITT tudod letölteni!
Jóga és az idegrendszer ITT egy jó leírás a könyvről!
Jóga orvosi szemmel ITT tudod letölteni!
Jógit kerestem Indiában
További könyvei:
Szisztémás anatómia - Rendszeres orvosi bonctan
Hogyan lesz a petesejtből ember?
De írt könyvet a tanulásról is:
Hogyan tanuljunk eredményesen? - Tanulástechnikai alapelemek címmel.

Még egy kis ismertető a SOTE-s jóga tantárgyhoz:"A Dr. Vígh Béla által létrehozott tárgy 1998-ig speciálkollégiumként volt elérhető az egyetemen, majd később ő kérte átminősítését kötelezően választhatóvá. Mint ezt annak idején indokolta, egyre elterjedtebb a jóga, és szükség van olyan orvosokra, akik rendelkeznek alapismertekkel a jógáról, és el tudnak látni akár bizonyos konzultációs feladatokat is." (forrás: http://semmelweis.hu/hirek/2017/01/09/uj-formaban-folytatodik-a-joga-funkcionalis-morfologiai-alapismeretei-kurzus/)

Hogy milyen is volt mikor Béla bácsi a jógáról adott elő? Természetesen, máz nélkül, orvosi tudását és a jóga iránti elkötelezettségét megcsillantva, nagyszerű előadó volt. Példaként álljon itt egy interjúrészlet:


"Ön tehát megpróbálja magyarul elmondani nekünk, hogy mi az ászana, a pránájáma stb., de vajon el lehet-e mondani azt, hogy mi a szamádhi, lehet-e arról beszélni?

Csak így lehet értelmesen. A szimbólumokat nem érti a tanítvány. Azzal lehet a legkönnyebben megérteni, ha mind a külső hatások, mind pedig a gondolatok mechanizmusát megérti az ember. Minden egyes benyomásnak, mondjuk, egy vizuális benyomásnak, van egy semleges része, amely maga a kép, és egy érzelmi része, amelyet kivált az emberből. A hallgatóknak a következő példát szoktam elmondani: van egy szép fasor, amelyen elhalad egy rabszállító kocsi és egy menyegzői kocsi. Én lefényképezem a fasort, azután beviszem a fotót a börtönbe. Ott nézi a rab: „Jaj, itt hoztak engem a börtönbe!”, és rögtön összeszorul a gyomra. Ez egy kellemetlen reflex, amelyet az emlékkép váltott ki. Ha viszont megmutatom a párnak, ők örömmel felkiáltanak: „Jaj, itt jöttünk végig az esküvőnk előtt!” A kép ugyanaz.

A meditációnál is erről van szó. Ha néz valaki egy virágot, az pozitív zsigeri választ vált ki nála, és arra kezd el figyelni, nem a virágra. Az egyes mantrák is kiváltanak belőlünk valamit. A szamádhiban eggyel tovább lehet lépni, ugyanis azt is tudni kell, hogy a tudati aktivitás és a tudattartalom kettő. Nem az agykéregben van a tudat székhelye, az már régen túlhaladott nézet, hanem az agytörzsben. Úgy szokták mondani, hogy az a könyvtáros, és az agykéreg a könyvtár. Amikor a könyvtáros a zseblámpájával megvilágít egy területet, azok megjelennek gondolatokként. A tudati aktivitásnak tehát semmiféle tartalma nincs, csak az éberség. A szamádhiban a tudattartalom megszűnik, nem zavarja sem pozitív, sem negatív tudattartalom.

Ön szerint a jóga járható út a mai világban?


Természetesen! Nagyon fontos ászanákat végezni, mert az az életmód, amelyet mi folytatunk, egyáltalán nem egészséges. Én mindennap, reggel is, de főleg este, amikor hazaértem, egyfajta meditációval kezdem: végiggondolom, hogy milyen butaságokat csináltam aznap, és mi volt pozitív, és mit nem kell a következő nap végigcsinálnom. És amikor a pozitív érzeteket végigjátszom magamon, mint egy hangszeren, akkor jógaülésekbe helyezkedem, gerincgyakorlatokat, előre-, oldalra-, hátrahajlást, fordított testhelyzeteket, jógafutást végzek, amit nagyon szeretek. És természetesen légzőgyakorlatokat. Ezeket mindennap csinálom, de ha egy nap mégis kimarad, akkor azt már másnap érzem, mert feszülések vannak bennem."(forrás: http://www.astangajoga.hu/index.php/tanfolyamok/altalanos-joga-tanfolyamai/megyesi-eva/27-tanfolyamok/joga/49-vigh-bela?showall=1)



Megjegyzések