jóga 1x1 Szubjektív! Avagy hétköznapi félreértések a jóga körül 1.

Teljesen kezőknek való-e a vinyásza flow jóga? 

Röviden: NEM! :)
Hosszabban:
A jógát sokan az egészségügyi problémáik miatt választják, mint egészség megőrző/helyreállító mozgásformát. Bár a jóga hatásai messze túlmutatnak a fentieken a tényt, hogy sokan ezt keresik benne, el kell fogadni! Sőt! Ennek megfelelően kell a jógaórákat megtartani (ami valljuk be őszintén, kevés kivételtől eltekintve: ászana oktatás). A derékfájós kezdő jógázó (az egyik leggyakoribb indok a jóga elkezdésére) vélhetően nincs tudatában a helyes mozgásnak, az anatómiailag helyes testtartásoknak, emiatt célszerű az elején lassan, nyugodtan, nem "áramolva" megtanulni, begyakorolni a helyes testtartásokat.
forrás: https://www.yoginit.com/images/shiva-rea-1.jpg
Mi a vinyásza jóga?
"A Vinyasa Flow egy dinamikus jógairányzat. Mint minden jógagyakorlás, a Vinyasa Flow is arra törekszik, hogy harmóniát teremtsen a test, az elme és a lélek hármas egységében. A test mozgását összehangoljuk a légzéssel és közben az elmét is ugyanerre, vagyis magára a gyakorlásra, a testre és a légzésre irányítjuk."
forrás: http://vinyasaflowjoga.blogspot.hu/p/bemutatkozas.html
 Hogyan gyakoroljuk a vinyásza jógát?
"Az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk és egyik ászanából a másikba irányított légzés és mozgás kíséretében „áramlunk” át. A vinyasa flow arra tanít, hogy legyél tudatában minden lélegzetvételnek és legyél tudatában minden mozdulatnak is. Az ászanákat nem önmagukban, hanem egy folyamat részeként gyakoroljuk. Ez segít abban, hogy a mindennapi életet is egymáshoz kapcsolódó, tudatos tevékenységek soraként éld meg és felismerd, hogy a mindennapi életed is ugyanolyan, dinamikus mozgásban lévő folyamat, mint amit a jógaszőnyegeden átélsz."
forrás: http://vinyasaflowjoga.blogspot.hu/p/bemutatkozas.html
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Egy fontos dolog amíg el nem felejtem! :)
A vinyásza jóga jó! 
Vinyásza jógázni nagyszerű érzés, ahogy a már idézet blogból még néhány sor, mert nagyszerűen mutatja be a vinyásza jógát:
"A vinyasa flow dinamizmusa hűen tükrözi a körülöttünk lévő világot, ahol minden állandó mozgásban és változásban van. Megtanít arra, hogyan lovagold meg az áramlatokat és a hullámokat ahelyett, hogy az árral szemben úsznál!"
forrás: http://vinyasaflowjoga.blogspot.hu/p/bemutatkozas.html
forrás: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/G/01/dvd/anchorbay/dailyflow2.jpg
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Visszatérve az eredeti témához! 
Teljesen kezdőknek még sem ajánlanám! Miért? Pont a dinamizmusa és a folyamatossága miatt!

A teljesen kezdő gyakorlónak pont a nyugodt, lassú, elmagyarázó foglalkozásra van szüksége, ha meg derékfájása van, esetleg gerincsérve, vagy más betegsége, akkor meg még inkább! ( A betegségek és jóga kapcsolata lesz a jóga 1x1 blogsorozat második része, emiatt erre majd még bővebben kitérek).

forrás: https://alessandrayoga.files.wordpress.com/2009/05/desktop.jpg
Akkor mégis miért keresi sok teljesen kezdő a vinyásza flow órákat?
A bőrünkből nem tudunk kibújni :) ha egész nap rohangálsz, pörögsz, imádod a tempót, a sebességet, lehet úgy érzed, nem tudnál elviselni 90 perc (néha egy kicsit több) nyugalmat! Emiatt azt gondolhatjuk, hogy oké, akkor a jógából is a mozgásosabbat választom! Itt megint álljunk meg egy pilanatra! Mi a jóga? Nem, nem a trendi, "Magyarországon világhírű sztároktatók", közéleti személyiségek, celebek  szerint, hanem minek írta le a jógát Patandzsali a jóga szútrákban? 
"A yoga: az elmében lezajló alakulásoknak a megszüntetése."
forrás: http://turiya.vidya.hu/konyvtar/hinduizmus/yoga/yoga_szutrak_kaczvinszky.html
Ennek fényében, ha valaki a jógán is pörög tovább, akkor bár mozog és ászanákat végez, nem jógázik a jóga igazi értelmében nézve! Ha viszont kezdőként adsz időt magadnak, megtanulod a helyes testtartásokat, ászanákat, akkor a későbbiekben egy vinyásza flow órán tényleg elcsendesedsz és megérzed az áramlás! :)

forrás: https://www.yoginit.com/images/shiva-rea-2.jpg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------+ 1 indok, hogy ne indulj derékfájással, kezdőként vinyászázni!
Mi a vinyásza?
"A Vinyasa Flowban gyakran használunk egy átkötő gyakorlatsort, úgynevezett „Vinyászát”, amit az Astanga Jógából is ismerhetsz és ami leginkább a Napüdvözlet (Szúrja Namaszkár) sorozathoz hasonlít. A Vinyásza átmenetet és folyamatosságot biztosít, fenntartja a gyakorlás során keletkezett hőt a testben és fizikai, mentális és energetikai síkon is semlegesíti a testet két sorozat között vagy egy-egy nagyobb igénybevételt jelentő ászana után."
forrás: http://vinyasaflowjoga.blogspot.hu/p/bemutatkozas.html
A semlegesíti szót kijelöltem, mert a vinyászának pont ez az értelme: semlegesít a két gyakorlat között!

De ahhoz, hogy egy napüdvözlet szerű sorozat semlegesítő legyen nem árt egy kis ismeret már a testünkről, illetve ha van gerincproblémád lehet nem is ajánlott (vagy csak módosításokkal) a napüdvözlet!

forrás: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/45/f2/8c/45f28c4abc3fedd4a079f84d1837f7a3.png
Lehet felmerül a kérdés, hogy miért is foglalkozom ennyit a sérülésekkel, a gerinccel?
Egészségügyi szakdolgozóként és mozgásterapeutaként az eskü szövegében volt a "Primum nil nocere" - "Az elsö, hogy ne ártsunk" - Hippokratész. Ez nagyon hasonlít a Patandzsali jóga szútráiban leírt jáma (a jóga első lépcsője) öt részéből az elsőre, ez pedig az AHIMSZA (nem ártás).

ui.: Ja igen, nem csak ászanák vannak a jógában, Patandzsali 8 lépcsőt sorol fel a jóga részeiként, ebből az egyik az ászana, de van még másik 7... :)

Megjegyzések