Készülj a bacik ellen! Mint egy jógi!

Itt a tél, a hideg! Egyre másra kerülnek fel a FB-re, az immunerősítő italok, ételek receptjei, a táplálékkiegészítők hirdetései. Itt most egy picit előbb kapnám el a fonalat ( a bacikat)!:)
Ne hagyjuk, hogy a bacik bejussanak a szervezetünkbe. Ezzel sok energiát spórolsz meg az immunrendszerednek! 

A munkahelyi kultúra, a nagy csarnokok, a 150 fős irodák kedveznek a bacik terjedésének!
forrás:http://images.mentalfloss.com/sites/default/files/styles/insert_main_wide_image
Elég egy beteg kolléga aki végig hapcizza, köhögi a napot és sok embert tud megfertőzni, akaratán kívül. Nálunk még nem "divat" a "maszk" pedig hasznos és praktikus módja a légúti fertőzések csökkentésére... De ott tartottunk, hogy emberünk jó néhány kollégát megfertőzhet. A belélegzett bacik megtapadnak a nyálkahártyán, majd elkezdenek szaporodni, Te pedig betaknyosodsz... :(
Itt jön a képbe egy hatékony módszer: az esti orrmosás. Ezzel a módszerrel hatékonyan és olcsón (1500,-/db az orrmosó kanna) tisztán tudod tartani az orrjáratokat!

A Satkarma és a Dzsala Néti (Jala Néti) - magyarul orrmosás

"A satkarma módszerek a hatha jóga részét képezik. Tisztító technikák, melyek eltávolítják a méreganyagokat a fizikai testből. A sat szó a satkarma technikák hat csoportjára utal, a karma tevékenységet, eljárást jelent. ... A dzsala néti az orrüregek megtisztítása" (forrás: http://www.satyananda.hu/joga_satkarma.html)
forrás: http://satkarma.hu/orrmoso-hasznalata/

"Az orrmosás (Jala Néti) eltávolítja a váladékot, szennyeződéseket, az orrjáratokból és az üregekből is, ezzel elősegítve a levegő akadálytalan áramlását. Segít a légúti betegségek kezelésében és megelőzésében is, asztma, tüdőgyulladás, hörgőhurut, tüdőtuberkulózis esetén. Enyhíti az allergia, a megfázás, az orrmelléküreg-gyulladás, orr-, garatmandula-gyulladás, számos, szem-, torok-, és fülbetegségek tüneteit. Ezáltal javítja a hallást."



"Az orrmosás serkenti az orrban lévő idegvégződéseket, javítva az agyműködést. Egyensúlyba kerül a jobb és a bal orrnyílás, valamint a hozzá kapcsolódó jobb és bal agyfélteke, megteremtve a harmónia és az egyensúly állapotát az egész testben, valamint a keringést és az emésztést irányító rendszerekben."


Hogyan használd?
A használata rendkívül egyszerű: "Az orrmosáshoz néti kannát és meleg sós vizet használj. A só tiszta, tartósítószer- és jódmentes legyen. A só biztosítja, hogy a víz ozmotikus nyomása megegyezzen a testnedvekével, ezáltal lecsökkentve a nyálkahártya irritációját."  forrás: http://www.jogastudio.hu

Az orrtisztítás, orrmosás folyamata (Dzsala Néti, Jala Néti)

1. Előkészületként melegíts fel tiszta vizet a testhőmérsékletednél, kicsit melegebbre. 38-40 fokosra. Keverd össze tiszta sóval, mely tartósítószer- és jódmentes. 1 liter vízhez, kb. 1-1,5 kávéskanálnyi, 3-4 gramm sót használj. A só fajtája, szemcséssége, töménységétől, sűrűségétől függően ez változhat. A só biztosítja, hogy a víz ozmotikus nyomása megegyezzen a testnedvekével, ezáltal lecsökkentve a nyálkahártya irritációját. (Hideg víz, de a túl sós, illetve a kevés só tartalmú is maró, égető érzést okozhat az orrnyálkahártyán.)

2. Töltsd meg az orrmosó edényt a meleg, sós vízzel.

3. Állj egyenesen, kisterpeszben, a testsúlyt egyenlően elosztva a lábak között, majd hajolj előre. Hunyd be a szemed, és lazítsd el az egész tested.

4. Billentsd a fejed oldalra, és kissé hátra.

5. Lélegezz a szádon át! Az orrmosás ideje alatt mindvégig!

6. Óvatosan illeszd az orrmosó edény kifolyó nyílását (csőrét) a feljebb lévő orrnyílásba. Semmiképp se erőltesd! A csőr végének kényelmesen, de határozottan kell illeszkednie az orrnyílás falához, hogy a víz ne szivárogjon mellette, az orrnyílásba folyjon, ne az arcra.
forrás: http://satkarma.hu/orrmoso-hasznalata/
7. Billentsd az orrmosó edényt, és igazíts a fejed helyzetén, hogy a víz az alul lévő orrnyíláson keresztül távozzon. Először könnyű csiklandós érzést tapasztalhatsz, amikor a víz megkeresi magának az utat a másik orrnyílás felé. Lélegezz közben folyamatosan szádon, a torkodon át.

8. Amikor átfolyt a víz vedd ki a csőrt, és fordítsd középre a fejed, hagyd, hogy a víz kifolyjon az orrból. Billentsd a fejed a másik oldalra és ismételd a folyamatot, ezt az orrnyílást is kitisztítva.

A további lépéseket itt tudod elolvasni: http://satkarma.hu/orrmoso-hasznalata/

Ha mindezt este lefekvés előtt elvégzed, a bekerült baciknak nem tudnak megtelepedni és tovább fertőzni. Azzal, hogy be sem engeded a bacikat, az immunrendszerednek is spórolsz egy csomó munkát! :)

Jógaórák a hét minden napján a Prána jógastúdióban! www.gaborjoga.hu


Megjegyzések