Az étel amit
magunkhoz veszünk hatással van a fizikai testünkre, gondolkodásunkra,
hangulatunkra, érzéseinkre is.
A jóga
filozófiájában használnak egy felosztást a körülöttünk lévő természetre
(természet más néven prakriti). A körülöttünk lévő természet állandóan
változik, ezer meg ezer arcát mutatja, de bármilyen alakban is nyilvánul meg,
háromféle minőséggel lehet jellemezni!
A három minőség vagy más néven guna.
Mi ez a 3 minőség vagy guna?
·SZATVA: könyörületesség, igazságosság,
mértékletesség, megbocsátás, állhatatosság, alkalmazkodóképesség, könnyűség,
nyugalom, tudás, rend, világosság, semleges
·
·RADZSASZ: önzőség, mohóság, könyörtelenség,
igazságtalanság, erőszakosság, élvhajhászás, düh, harag, erő, mozgás, lendület,
izgatottság, pozitív
·
·TAMASZ: tudatlanság, cselekvőképtelenség, lustaság,
aluszékonyság, tétlenség, tehetetlenség, sötétég, tompultság, lehangoltság,
negatív
Ezek a
minőségek arányában rejlik a körülöttünk lévő világ sokszínűsége.
A három
minőség természetesen nem egyenrangú. A tamasz
alacsonyabb rendű, mint a radzsasz, de
mindkettő felett áll a szattva.
A tudatunkat
is a fenti minőségek jellemzik:
Depressziós,
mély letargikus hangulatban a tamasz van túlsúlyban. Ennek ellentéte az
izgatottság, „pörgés”, ha zúgó gondolatokkal vagy tele. Ilyenkor a radzsasz a
legerősebb jellemző minőség. Ha derűs és éber vagy, kiegyensúlyozott és
szemlélődő, akkor a szattva túlsúlyáról van szó.
Ez a
felosztás az ételekre is igaz.
Az ételek minősége
A
fentiek alapján az ételeket is lehet kategorizálni.
·SZATVA: méz, tej, tejtermékek, gyümölcsök,
zöldségek, gabonák, magvak
·RADZSASZ: erős fűszerek, mustár, csokoládé, kávé,
kakaó, retek, fehér cukor
·TAMASZ: húsok, tojás, alkohol, ecet, gomba
De itt nem ér
véget a felsorolás! Az ételeket lehet máshogy is nézni:
·SZATVA: friss, tiszta ételek
·RADZSASZ: túl erős, túl forró ételek, erősen átsütött
ételek
·TAMASZ: előre fagyasztott ételek, félkész termékek,
újra melegített ételek, állott, megromlott étel, (sőt a túl sok étel egyszerre
történő elfogyasztása is tamaszikus minőségű)
A fentiek
tükrében egy friss gyümölcs szatvikus, de ha túlérett már a tamasz a jellemző
minősége.
Az ételek
jellege befolyásolja a tudati működésünket, attól függően, hogy melyik minőség
a jellemzője. Ez ugye a túlzott alkoholfogyasztásnál azonnal látható, de pl. a
kávé serkető erejét is lehet érezi. Ha sokat eszel, akkor is érzed a
fáradtságot, a lustaságot.
Akkor mit együnk?
A kérdést
egészítsük ki: Mit, mikor, hogyan együnk?
A következő
tanácsokat lehet megfogadni:
· Akkor együnk, ha valóban éhesek
vagyunk
· Nyugodtan, lassan együnk (már hallom
is, „de rövid az ebédidőm” „nincs időm enni”, nos a megoldás egyszerű: egyél
kevesebbet. Ha azt gondolod, hogy a kevesebb étel nem ad megfelelő energiát a
további tevékenységedhez, akkor gondold végig, hogy a gyorsan félig megrágott
étel, ami megterheli az egész emésztőrendszeredet, sem add több energiát, sőt
még el is álmosodsz! )
· Ne kapkodjunk evés közben, hanem jól
rágjunk meg minden falatot (az ételnek nem csak íze van, hanem illata is)
· Kis adagokat együnk egyszerre
· Étkezések között ne nassoljunk
· Alvás előtt legalább 3 órával már ne
fogyassz sok ételt
És még egy
gondolat, szokták mondani, hogy haraggal nem üljünk le étkezni. A pillanatnyi
gondolatok is kihatnak a táplálkozásunkra. Ha a munkahelyünkön a „főnők”
felidegesített, vagy „úszol a munkában”, akkor érdemes az ebédidőd elejéből egy
picit lecsípni egy kis rövid, frissítő sétához, vagy néhány nyugtató
légzőgyakorlathoz és után enni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése