2017. szeptember 28., csütörtök

Forest Man, avagy hogyan változtasd meg a világot!

Az indiai Jadav Payeng komolyan vette Gandhi szállóigévé vált mondását: "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban."
Egyedül ültetett el egy egész erdőt!
forrás: https://www.theodysseyonline.com/the-forest-man-of-india
Több mint 40 éve telepíti a fákat a világ legnagyobb, folyóban található szigetén, az indiai Majulin, melyet az erózió fenyeget az erdőirtás miatt.
A szigeten élő Jadav Payeng 1979-ben még csak 16 éves volt, amikor egy halom döglött kígyót talált egy part menti homokpadon. A hüllőket az áradás sodorta a szigetre, ám az ottani sivárságban képtelenek voltak életben maradni. Payeng rájött, hogy a szigetet csak egy hajszál választja el a teljes pusztulástól. Úgy döntött megpróbál tenni valamit: húsz bambuszcsemetét ültetett el a part mentén.
A helyi kormányzat is felismerte, hogy erdőt kell telepíteni. Fatelepítési programba kezdtek, öt év alatt kétszáz hektárt erdősítettek. A projekt végeztével, egyedül folytatta a faültetést. Munkáját még ma, közel negyven év elteltével sem fejezte be.

Forrás: http://greatindianheroes.com/social-work/jadav-payeng/
Egy fa ültetésével kezdte, mára nagyobb erdőt telepített, mint a Central Park

"Payeng saját kezűleg telepített erdeje ma már nagyjából 5,5 négyzetkilométeres (hozzávetőleg: a Margit-sziget területe nem egészen egy négyzetkilométer). A növényzettel megjelentek az állatok is: 115 elefánt él minden évben három hónapig az erdőben, állandó lakó között pedig vannak orrszarvúk, tigrisek és szarvasok is." Forrás: http://24.hu/tudomany/2017/08/29/egyedul-ultetett-el-egy-egesz-erdot-egy-indiai-ferfi/

"Jadav Payeng és az erdője történetéről 2013-ban William Douglas McMaster forgatott Forest Man (Erdőember) címmel rövid dokumentumfilmet. A több nemzetközi díjat elnyert filmben Payeng azt mondja, az az álma, hogy az egész szigetet betelepítse fákkal, ezért a munkáját az utolsó leheletéig folytatni fogja." Forrás: http://24.hu/tudomany/2017/08/29/egyedul-ultetett-el-egy-egesz-erdot-egy-indiai-ferfi/
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése