Az ászanák célja a belső csend...

Álljon itt két idézet a jóga ászanák gyakorlásával kapcsolatban:

A testhelyzetek nem arra valók, hogy egyikből a másikba ugorjunk, miért is csináljuk a testhelyzeteket? Ahogy múltkor már megosztottam veletek, ez egy tudatos folyamat. De amikor bármit is teszel, a legfontosabb, hogy milyen az elméd állapota.
Ki az, aki csinálja, én, az elmém az az eszközöm, amivel az cselekvésemet meg tudom figyelni. Az elme megfigyel, az elme instruál, az elme csinálja, az elme megfigyel. Ha össze vagy zavarodva, semmit nem tudsz ügyesen megcsinálni. az elmének a folyamat során nagyon megpihentnek, békésnek, tisztának, és örömtelinek kell lennie. Ezek az előfeltételek, ezek az alapok. Bármikor, ha egy testhelyzetet szeretnél elvégezni, előtte csendesítsd le az elmédet.
Egy békés elme, egy nem erőszakos elme képes megfigyelni tisztán a határokat és nem követ el erőszakot. Az elmének nyugodtnak, tisztának és örömtelinek kell lennie, miközben végzi a folyamatot. Mivel az elme az, aki instruál és az elme az, aki megfigyel, ha az elme nincs jelen, akkor káosz van.
Nem az a lényeg, hogy hány testhelyzetet végzel el, milyen mélyen helyezkedsz bele, mindez nem érdekes. Az elme lehet, hogy gyakorlás közben arra akar sarkallni, hogy csináljunk valami mást, akkor kérd meg őt, hogy kérlek elme, központosítsuk magunkat makarászanában, és aztán végezzük ezt a folyamatot.
” (Ashutosh Sharma)
Forrás: http://jogaszekesfehervar.hu/az-aszanagyakorlasrol/

Ashutosh Sharma a Himalájai jóga tradíció tanára, tőle olvashatsz egy nagyszerű írást itt: http://kny.hu/kny/erzelmeinkmegtisztisa


forrás: http://m.cdn.blog.hu/jo/joga/image/AshutoshSharma-2010.JPG


"Kérdés: Miért ne legyen gyors az ászanagyakorlás?
Válasz: A gyors mozdulatok összezavarják a keringés és a légzés ritmusát. Ez sérülésekhez és egyéb problémákhoz vezet a különböző testrészekben. A megfelelő légzéssel kísért lassú ászanagyakorlás nem csak eltávolítja a test betegségeit, hanem csitta ékágratához (*az egyhegyű elme) is vezet. Ennek ellenére hangsúlyoznom kell, hogy a gyakorlást mindig a tanár utasításai alapján kell végezni."
(* a szerk.)
A választ Krishnamacharya a modern jóga atyja adta.
Forrás: http://jogamagazin.hu/krishnamacharya-interju/ (forrás: Mala Shivatsan: Yogacharya Krishnamacharya – The Purnacharya című könyv.) és http://bandhaworks.hu/interju-krishnamacharjaval/
forrás: http://jogapedia.hu/media/image/Krishnamachara.jpg

Krishnamacharyaról itt találsz olvasnivalót:
http://jogapedia.hu/krishnamacharya
http://www.hotashtanga.com/2014/01/krishnamacharya-elete.html


Jógaórák a hét minden napján a Prána jógastúdióban! www.gaborjoga.hu

Megjegyzések