Az elme 5 állapota (idegen tollakkal)

T. K. V. Desikachar magyarázata szerint öt kategóriába sorolhatjuk az elme működését.
Desikachar ászana gyakorlás közben
apjával és tanítójával Krishnamacharya-val
forrás: http://www.thehindu.com/news/


A régi bölcsek az elme különféle állapotainak felismerésén keresztül próbálták megérteni annak működését, írja T. K. V. Desikachar. Vyasa Patanjali Jóga szútráihoz írott magyarázatában tér ki erre az öt kategóriára. Valószínűleg már mindannyian megtapasztaltuk elménk ezen állapotait, hiszen folyamatosan ezek között ingadozunk. A jóga gyakorlása azonban segít bennünket, hogy időnk nagy részét az általunk kívánatosnak talált elmeállapotban tölthessük.



KSIPTA
Az elme állapotának ezen alacsony szintjén az ember nagyon zavarodott, nem képes gondolkozni, figyelni, vagy csendben maradni. “Mintha egy majom ugrándozna össze-vissza,” mondja Desikachar. “Hiába adsz neki akár egy gyémántot is, azt sem fogja tudni mi az.”


MUDHA
Ebben az állapotban semmilyen információ nem ér el az agyba. Az elme tompa és közömbös. Ilyen például ha valaki a kulcsával a kezében áll és azon gondolkodik, hol is lehet a kulcsa.


VIKSIPTA
Itt az elme ugyan befogadja az információt, de képtelen feldolgozni. Zavarodottan kavarog, miközben ehhez hasonló belső párbeszédet folytat: “ Mindent meg akarok csinálni, mégsem tudok mindent megcsinálni. Ezt tegyem inkább vagy azt?”


EKAGRA
Ebben az állapotban az elme el van lazulva, viszont nem álmatag. Az egyén kész arra, hogy fókuszáljon és odafigyeljen valamire, ez a meditáció előszobája. Egy jó jóga óra az ellazított figyelem ezen állapotába tudja hozni az elmét.


NIRODHA
Itt az elmét nem háborgatják a kavargó gondolatok, teljesen el tud merülni a figyelem fókuszában lévő tárgyon. Meditáció közben van agyunk ebben az állapotban, vagy ha teljesen elmerülünk egy tevékenységben.
forrás: http://journal.phong.com/wp-content/uploads/2012/01/CHITTA-5states.jpg

Eredeti szöveg: Carol Krucoff
Forrás: Yoga Journal / http://jogamagazin.hu/az-elme-ot-allapota/


Pirossal kiemeltem egy fontos részletet! Egy jól felépített és vezetett jóga foglalkozás ekagra állapotba hozza az elmét. Ha az elme ekagra állapotban van, csendes, szemlélődő. A személy ilyenkor nem "társasági ember", emiatt nem gondolom, hogy a jóga órák után helye van a "tea szeánsznak", a fecsegésnek, a "ki-mit-érzett?", "ki-hogyan-érezte-magát?" típusú beszélgetéseknek. 
A felmerülő érzések és tapasztalások személyesek, max. a tanárral érdemes megosztani, a fejlődés elősegítése szempontjából. A többi nem más mint üres fecsegés, spirituális versengés... :)

Jógaórák a hét minden napján a Prána jógastúdióban! www.gaborjoga.hu

Megjegyzések