Padmászana? Igen, nem!? :)

forrás:http://www.libri.hu/konyv/leslie_kaminoff.joga-anatomia-1.html
A "Lotusz dilemmát" (The Lotus Dilemma by Lesile Kaminoff) szerintem már minden jógaoktató és gyakorló (aki komolyabban elmélyedt az ászanák megértésben is) megnézte már. Ebben Leslie Kaminoff ( a jóga anatómia szerzője) beszél arról, hogy miért is veszélyes a padmászana a gyakorlókra. "Leslie Kaminoff, a Jóga anatómia szerzője egy riportműsorban ezt nevezte a “Lótusz-dilemmának”: akinek elég laza a csípője a Lótuszhoz, annak nincs igazán szüksége a gyakorlására, akinek pedig nem, annak nem biztos, hogy megéri a kockázatot. Ezért ő nem is tanítja a Lótuszülést. Szerinte a kockázat-nyereség arány messzemenően a kockázat irányába tolódik el." (forrás: https://julijoga.wordpress.com/2013/08/20/a-terd-anatomiaja-joga-szempontbol/) Ha megvizsgáljuk , hogy más oktatók mit írnak, mondanak róla, akkor azért látjuk, hogy nem teljesen egységes a kép a "padmászanát gyakoroljuk - ne gyakoroljuk" kérdéskör háza táján! :)
forrás: http://filosz.hu/konyvek/nok-jogakonyve/

Egy másik nagyszerű és immár magyarul is olvasható könyv a Nők jógakönyve (írta Bobby Clennell) "picit" máshogy áll a padmászana kérdéshez: 
" Hatásai: A padmászanát nagyon nehéz oktató nélkül megtanulni, de annyira fontos póz nők számára, hogy mégis úgy döntöttem, hogy legyen része a könyvnek. Élénkíti az alhasat, erősíti a gerincet, és rugalmasságot hoz létre a csípőben, a térdben és a bokában. Fekvő és fordított pózokkal kombinálva a padmászana igen hasznos a nők számára...Ezek a kombinációk növelik az alhasi szervek vérkeringését, és segítenek azoknak a nőknek, akik fibroid daganatoktól és petefészekcisztáktól szenvednek." 
A gyakorlásáról így ír: "Kezdd a csípőizületek előkészítésével...ha már könnyedén és térdfájdalom nélkül megy ez az előkészítés..." Majd folytatja: "Figyelmeztetés: Nagyon kell figyelni, hogy sem ebben, sem a többi pózban ne idézzünk elő sérülést. A térdek erőltetése helyett szánj az előkészületekre annyi időt, amennyi csak szükséges... Egyetlen agresszív mozdulat is elég ahhoz, hogy sérülést okozzunk a térdben."

Akkor most igen, nem, gyakoroljuk, ne gyakoroljuk? :)
Ezt bizony mindenkinek magának kell eldöntenie!
Néhány ötletadó gondolat ami segíthet eldönteni:
Ha a jógát nem csak fitnesz vonalon nézzük, akkor úgy az ászanák gyakorlása előtt találunk olyan dolgokat is, hogy JÁMA, NIJÁMA (ha nem vagy képben, olvass róla akár itt is: http://www.yogaindailylife.org/esystem/yoga/hu/170300/a-negy-jogaut/radzsa-joga/)
Nos a jáma, nijáma elvekben ott vannak a következők:
Ahimszá (nem ártás,erőszaknélküléiség)
Szantosha (megelégedettség)
Tapasz (önuralom, önfegyelem)
Ha ezekkel, az elvekkel képben vagy :) és ezek megjelennek a gyakorlásodban (majd a mindennapi életedben) akkor nem fogsz sérülni még a padmászana gyakorlásakor sem, mert felépíted a gyakorlást és nem akarsz erőszakot alkalmazni, magadon sem, megelégedsz akár a lassabb haladással is és van önfegyelmed a sérülések elkerüléséhez.
Ja, hogy így lassú... hát kérem, lehet! De biztonságos és benne van a fejlődés, előre visz! 
A legkönnyebb ászana is rejthet sérülést, ha kapkodva és nem megfelelő oktató segítségével gyakorolsz.
A lassú fejlődésről itt egy mese részlet Berecz Andrástól: "aki lép, halad. Aki halad, megérkezik egyszer."
Ez persze nem a ma oly divatos "challenge" hozzáállás! :)

Néhány kép az erőltetés nélküli padmászanáról:
forrás: https://bobbyclennell.files.wordpress.com/2010/09/guruji.jpg
forrás:https://bobbyclennell.files.wordpress.com/2012/11/407633_10151243448752661_1020301060_n.jpg
forrás: http://amritajoga.hu/kepek/800-600/userfiles/image/jogastudiokepek/joga_gyakorlat_312.jpg

Jógaórák a hét minden napján a Prána jógastúdióban! www.gaborjoga.hu









Megjegyzések