Jóga és az étkezés

Étkezés, étrend, diéta, kétségtelenül ma az egyik legnépszerűbb és az egyik legtöbbet vitatott téma. A rövid írásomnak mégsem az a lényege, hogy „tuti” receptet adjon fogyás-hízás-súlymegtartás (ki mit szeretne J ), hanem mindössze ismertetőnek és gondolatébresztőnek szántam.

Az étel amit magunkhoz veszünk hatással van a fizikai testünkre, gondolkodásunkra, hangulatunkra, érzéseinkre is.

A jóga filozófiájában használnak egy felosztást a körülöttünk lévő természetre (természet más néven prakriti). A körülöttünk lévő természet állandóan változik, ezer meg ezer arcát mutatja, de bármilyen alakban is nyilvánul meg, háromféle minőséggel lehet jellemezni!

A három minőség vagy más néven guna.

Mi ez a 3 minőség vagy guna?

·SZATVA: könyörületesség, igazságosság, mértékletesség, megbocsátás, állhatatosság, alkalmazkodóképesség, könnyűség, nyugalom, tudás, rend, világosság, semleges
· 
·RADZSASZ: önzőség, mohóság, könyörtelenség, igazságtalanság, erőszakosság, élvhajhászás, düh, harag, erő, mozgás, lendület, izgatottság, pozitív
· 
·TAMASZ: tudatlanság, cselekvőképtelenség, lustaság, aluszékonyság, tétlenség, tehetetlenség, sötétég, tompultság, lehangoltság, negatív

Ezek a minőségek arányában rejlik a körülöttünk lévő világ sokszínűsége.

A három minőség természetesen nem egyenrangú. A tamasz alacsonyabb rendű, mint a radzsasz, de mindkettő felett áll a szattva.

A tudatunkat is a fenti minőségek jellemzik:
Depressziós, mély letargikus hangulatban a tamasz van túlsúlyban. Ennek ellentéte az izgatottság, „pörgés”, ha zúgó gondolatokkal vagy tele. Ilyenkor a radzsasz a legerősebb jellemző minőség. Ha derűs és éber vagy, kiegyensúlyozott és szemlélődő, akkor a szattva túlsúlyáról van szó.

Ez a felosztás az ételekre is igaz.

Az ételek minősége
A fentiek alapján az ételeket is lehet kategorizálni.
·SZATVA: méz, tej, tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek, gabonák, magvak

·RADZSASZ: erős fűszerek, mustár, csokoládé, kávé, kakaó, retek, fehér cukor

·TAMASZ: húsok, tojás, alkohol, ecet, gomba

De itt nem ér véget a felsorolás! Az ételeket lehet máshogy is nézni:

·SZATVA: friss, tiszta ételek

·RADZSASZ: túl erős, túl forró ételek, erősen átsütött ételek

·TAMASZ: előre fagyasztott ételek, félkész termékek, újra melegített ételek, állott, megromlott étel, (sőt a túl sok étel egyszerre történő elfogyasztása is tamaszikus minőségű)

A fentiek tükrében egy friss gyümölcs szatvikus, de ha túlérett már a tamasz a jellemző minősége.

Az ételek jellege befolyásolja a tudati működésünket, attól függően, hogy melyik minőség a jellemzője. Ez ugye a túlzott alkoholfogyasztásnál azonnal látható, de pl. a kávé serkető erejét is lehet érezi. Ha sokat eszel, akkor is érzed a fáradtságot, a lustaságot.

Akkor mit együnk?
A kérdést egészítsük ki: Mit, mikor, hogyan együnk?

A következő tanácsokat lehet megfogadni:

·   Akkor együnk, ha valóban éhesek vagyunk

·   Nyugodtan, lassan együnk (már hallom is, „de rövid az ebédidőm” „nincs időm enni”, nos a megoldás egyszerű: egyél kevesebbet. Ha azt gondolod, hogy a kevesebb étel nem ad megfelelő energiát a további tevékenységedhez, akkor gondold végig, hogy a gyorsan félig megrágott étel, ami megterheli az egész emésztőrendszeredet, sem add több energiát, sőt még el is álmosodsz! )

·   Ne kapkodjunk evés közben, hanem jól rágjunk meg minden falatot (az ételnek nem csak íze van, hanem illata is)

·   Kis adagokat együnk egyszerre

·   Étkezések között ne nassoljunk

·  Alvás előtt legalább 3 órával már ne fogyassz sok ételt

És még egy gondolat, szokták mondani, hogy haraggal nem üljünk le étkezni. A pillanatnyi gondolatok is kihatnak a táplálkozásunkra. Ha a munkahelyünkön a „főnők” felidegesített, vagy „úszol a munkában”, akkor érdemes az ebédidőd elejéből egy picit lecsípni egy kis rövid, frissítő sétához, vagy néhány nyugtató légzőgyakorlathoz és után enni. 

Megjegyzések